AR banner
Search Tips Advanced Search
Back to Top
List of Aviator Losses  •  
Table of Contents  •  
ArchiveDatabase  •  

1944-06-10 The Loss of Hilbrand Holtrop Mosquito HK358

Crash site: North Sea near Clacton-on-Sea, Essex, GB

Crash cause: unknown

Name

1. Holtrop, Hilbrand Gerrit


Rank

Res 2Lt Vl, F/O., Pilot

RAF VR 124272

Decorations

None known

Born

21/1/1911

Place

Hengelo, NL

Squadron

RAF 219 Sqn Fighter Command

Ops/hr

9

Aircraft

Mosquito Mk. XVII NF30 Nr. HK358

Base

RAF Bradwell Bay, Essex, GB

Mission

Patrol. Take-off 23.00h

Status

KIA, aircraft ditched in North Sea, cause unknown

age

33

Killed

10/6/1944

Place

North Sea near Clacton-on-Sea, GB

Buried

On 3/7/1944 in Brookwood Military Cemetery, Pirbright, Surrey, GB, RAF plot, grave 22/D/8. The current OGS headstone was preceded by a CWGC one.

Known to

OGS

yes

CWGC

yes

Other crew

2. Sgt. Christian StuartWarming, Nav, British, RAF VR 179198,

age 32 – KIA, buried Brookwood Military Cemetery, Pirbright, Surrey, GB, RAF plot, grave 22/D/9

Remarks

The bodies of both aviators washed ashore 28/6/1944 at the River Colne estuary near Clacton-on-Sea, Essex, GB

Memorial

1. Bradwell Bay Memorial, Bradwell Bay, Essex, GB

2. Mill Hill Memorial Table, London, GB

GB arrival

1941 from Capetown, South Africa, voluntarily and with his family, to join the RAF

Data

Confusion

In Nederland raakte Holtrop gefascineerd door het zweefvliegen, net als Steen, Van Goens en Opolski. Hij vloog bij een club in Duitsland, net over de grens bij Hengelo.

1. From South Africa to England

Hij werd bouwkundige. Volgens de familielegende spraken Hilbrand en broer Wim over emigratie, vanwege het politieke klimaat, en natuurlijk het avontuur. Wim zou naar Amerika gaan, en daar docent houtbewerken worden. Hilbrand liet z'n oog op Zuid Afrika vallen. Op de kust bij Port Elisabeth. Daar kwamen de rivieren samen, dus daar zou wel werk zijn voor een bruggenbouwer. Maar die rivieren bleken meestal droog te staan. Daar waren geen bruggen nodig. Hij ontmoette er Winifred Louie (Wini), met wie hij zou trouwen. Ook in Zuid Afrika ging hij door met zweefvliegen. Behaalde het zweefvliegbrevet A Nr. 223 op 4/5/1936, en B Nr. 69 op 23/6/1936.

Source: Sectie Luchtmacht Historie

Wini en Hilbrand verhuisden naar Rondebosch bij Kaapstad. Daar kon hij als architect aan de slag. Het huis 'Zonneweelde' aan 41 Malcolm Road had hij zelf gebouwd. Hij heeft als architect verschillende fraaie gebouwen in Kaapstad neergezet.

Hun zoon Victor Paul werd op 29 augustus 1940 in Kaapstad geboren. Hij zou altijd Paul worden genoemd. Na de oorlog bleef Wini Holtrop vanuit Kaapstad in kontakt met Willemine van Goens, de moeder van Rijklof. Zoon Paul werd eveneens architect, en woont nog steeds in Rondebosch.

In 1941 verhuisde het gezin naar Bath, Engeland, opdat Hilbrand dienst kon nemen bij de Royal Air Force. In Zuid Afrika heerste een anti-Brits sentiment, zelfs een pro-Duits sentiment, als gevolg van de Boer War, 1899-1902, de oorlog van Britten tegen de oorspronkelijk uit Neder-land gekomen blanken in Zuid Afrika. Het werd een guerrilla-oorlog, waarbij de Boeren de betere handwapens hadden: ultramoderne Mauser repeteergeweren uit Duitsland. Het werd een 'vuile oorlog', met wreedheden voorbij aan het boekje van oorlog als sportief treffen. De boeren waren deze oorlog niet vergeten. Dit anti-Britse, pro-Duitse sentiment in Zuid Afrika, en de overrompeling van Nederland door de Duitsers, deed Holtrop besluiten om voor de tweede keer te emigreren.

Sources: Brief W.L. Holtrop aan W. van Goens, 19/8/1952, kollektie Peter Huender, en korrespondentie met Paul Holtrop, 1/2004, 13/6/2004, 17/6/2004


RAF vlieger Hilbrand Holtrop met zoon Paul, Engeland, 1943-44. Source: Paul Holtrop, SA.

Holtrop & Winnie, 1943 Source: Paul Holtrop

In Engeland begint Holtrop op 26 juli 1942 met de vliegersopleiding bij de RAF. Op No. 22 E.F.T.S. (Elementary Flying Training School) in Cambridge. Daar kwam hij Rijklof van Goens tegen, die eind mei 1942 op deze opleiding kwam. De bron voor het kontakt tussen Wini en Willemine, de moeder van Rijklof van Goens. Er wordt eindeloos met de Tiger Moth gevlogen. Rijk en Hilbrand vlogen vijf keer samen in de Moth, totaal 4,5 uur, afwisselend als piloot en als leerling, eind oktober tot begin november 1942. Na bijna 100 uur met de Moth volgt op 14 november 1942 de Miles Magister. Op 6 februari 1943 de Oxford. De wegen van Rijk en Hilbrand gaan verder in verschillende richtingen. Rijk naar de jagers, Hilbrand naar de bommenwerpers. Op 12 augustus 1943 kan hij gaan vliegen met de verouderde tweemotorige Blenheim Mk. V. In december volgen Beaufort en Beaufighter. Pas in april 1944 is het tijd voor de Mosquito, met het 219e Squadron. Hij maakte 40 vluchten met de Mosquito, waarvan 9 operationeel kunnen worden genoemd. Holtrop heeft bij de Royal Air Force 213 vlieguren geklokt op eenmotorige toestellen, 258 uur op tweemotorige machines, en 75 uur nachtvliegen.

Source: H.G. Holtrop's RAF Pilot's Flying Log Book, Sectie Luchtmachthistorie


Holtrop is first row standing, 5th from left. Source: Paul Holtrop


Hilbrand Holtrop met zoon Paul, Engeland, 1943-44. Source: Paul Holtrop, SA.


De De Havilland Mosquito Mk. XVII was een konversie van de Mk. XIII nachtjager, uitgerust met een SCR-720 of 729 of een AI Mk. X radar. Er waren vier 20mm kanonnen met elk 500 schoten. 100 Mk. XIII Mosquito's werden omgebouwd tot Mk. XVII.


Holtrop saw his share of mechanical trouble with the aircraft. Engine burnout, a belly landing, faulty instruments. In another letter he describes an engine that stopped functioning over the North Sea, without any warning. He flew the aircraft safely home on one engine. Letter below.

Source: Paul HoltropGrounds of former RAF Bradwell Bay, with still a lot of airfield concrete in the area. In the background the Bradwell Bay nuclear power plant. Hilbrand Holtrop hated the place. Bradwell Bay 070129-2


RAF Bradwell Bay control tower, now transformed into a private house. Bradwell Bay 070129-4

2. The crash

In de nacht van 9 op 10 juni 1944 is H.G. Holtrop gesneuveld. Om 23.00 uur startte hij die avond met Mosquito Mk. XVII HK358 vanaf Bradwell Bay voor een patrouillevlucht. RAF Bradwell Bay was noordoost van Southminster, Essex, dicht bij de kust, aan de monding van de Blackwater rivier. Omstreeks 02.30 uur crashte het toestel om onbekende reden in de Noordzee waarbij zowel Flying Officer Hilbrand Holtrop als de navigator Sgt. Christian Stuart Warming, 32 jaar, om het leven kwamen. Holtrop en Warming vlogen al sinds 18 december 1943 samen.

Source: H.G. Holtrop's RAF Pilot's Flying Log Book, Sectie Luchtmachthistorie

Uit het Operations Record Book van het 219e Squadron, 9 juni 1944:

Eleven N.F.T.’s were carried out during the afternoon in very unpleasant weather. Seven patrols were flown during the night one of which (F/L FARPAR) returned early with port engine failure and was replaced. Unfortunately F/O HOLTROP and his navigator Sgt. WARMING were lost while returning from the first patrol. They had been airborne for more than three hours and R/T communication stopped and G.C.I. plots faded. Nothing more was heard and they were presumed missing, crashed into the sea. Their bodies were recovered washed up at the end of the month. F/O HOLTROP was a DUTCHMAN and the loss of this crew was felt by all.

Source: RAF 219th Sqn Operations Record Book, Public Record Office

In Vlissingen wordt op 9 juni 1944 zwaar bewolkt weer gezien, en een krachtige tot harde westzuidwestenwind van 6 tot 7 Beaufort. Op 10 juni weer zwaar bewolkt, matige tot vrij krachtige westenwind, 4 tot 5 Beaufort. Geen gegevens over neerslag. Source: www.knmi.nl

De lichamen van Holtrop en Warming spoelden beide op 28 juni 1944 aan, op het getijdestrand in de monding van de rivier Colne. Dat is op slechts enkele kilometers afstand van RAF Bradwell Bay.

Estuary of the Blackwater river, looking Northeast from the shore at former RAF Bradwell Bay. The bodies of Holtrop and Warming washed ashore in the Colne estuary, on the far side of the river in this picture. Mosquito Mk. XVII NF30 Nr. HK358 may have crashed in this area. Bradwell Bay 070129 sea-3

Voor een analyse van wat er kan zijn gebeurd moeten we het doen met deze karige informatie.

- Er was radiokontakt, en er werd door Holtrop en Warming geen bericht gegeven over een probleem.

- Aan 'G.C.I. plots faded' wordt geen tijd verbonden. 'Faded' duidt op een geleidelijke vermindering van de radarecho (zoals bij een noodlanding op zee?), niet op een plotselinge, vernietigende crash in zee.

- Aan de radarwaarneming wordt geen positie verbonden. De lichamen van Holtrop en Warming spoelden 18 dagen later aan. De crashplaats zal dan niet enorm ver van de kust zijn geweest.

- Beide lichamen spoelden aan. Ook dat duidt eerder op een mislukte noodlanding op zee dan op een vernietigende crash erin. Mislukt want heel moeilijk, 's-nachts, in 'very unpleasant weather'.

- Er is geen bericht over aktie van een vijandelijke nachtjager. Dat kwam boven het Kanaal in de zomer van 1944 niet zo vaak meer voor.

Dit lijkt op te tellen tot een serieus technisch probleem, dat een noodlanding op zee noodzakelijk maakte. Wellicht een probleem met de elektra aan boord. Erg waarschijnlijk is dat niet, met de basis zo dichtbij. Waarschijnlijker is dan een vliegfout. In slecht weer tijdens de landingfase over zee te laag gevlogen.

Maar ook de volgende hypothese is mogelijk:

RAF Bradwell Bay lag dicht bij de monding van de Theems. In dit gebied veel luchtdoelgeschut. Halverwege juli 1944 was hier de 'Diver Box', een Gun Belt zoals de Dover Gun Belt. Radargestuurde luchtdoelartillerie, die dus ook 's-nachts wist te treffen, was voor zover bekend op 9 juni nog niet aan deze kust opgesteld. Op 10 juni 1944 waren er in het noordelijke Theems en Medway gebied 54 zware 3,7 en 5,25 inch luchtdoelkanonnen operationeel, en 8 3,7' kanonnen bij Clacton-on-Sea. En een grotere hoeveelheid stukken lichter luchtdoelgeschut.

Source: Dr Colin Dobinson, 'AA Command – Britain’s Anti-Aircraft Defences of the Second World War', London, 2001, pag. 533-534.

Om 's-nachts te kunnen vuren werden zoeklichten gebruikt. Op 12, 22 en 24 mei vlogen Holtrop en Warming 'searchlight cooperation' oefeningen. Zo kon er ook 's-nachts worden getroffen, vooral als het doel langzaam, niet te ver weg, en op een vaste koers vloog. Zoals tijdens de landingsfase.

Holtrop en Warming waren aan het einde van hun patrouille. Tijdens de daling naar Bradwell Bay vlogen ze evenwijdig aan de kust bij Clacton-on-Sea, geheel binnen bereik van de daar opgestelde luchtdoelartillerie. Snelheid teruggebracht van de kruissnelheid van 350 tot 480 km/u tot de landingssnelheid van 200 km/u, met flaps en wielen naar beneden. De twee-motorige Mosquito kon met de vijandelijke tweemotorige Ju.88 nachtjager worden verward. Holtrop en Warming kunnen, vliegend op geringe hoogte en met lage snelheid in voorbereiding van de landing, door Britse luchtafweer zijn beschoten. Zij crashten op het water, het vliegtuig niet neerstortend in een duik, maar in glijvlucht. Veel kans hadden ze niet, met de wielen uit, in het donker, en bij een zeegang veroorzaakt door windkracht 5 tot 6.

Source Mosquito Mk. XVII vluchtdata: http://www.home.gil.com.au/~bfillery/mossie02.htm

Als deze hypothese juist zou zijn, dan verbaast het niet meer dat we erover niets terugvinden in het Operations Record Book. Het toestel was op de radar zichtbaar, kort voordat het verdween. Dan zijn ook positie en hoogte van het toestel op de radar gezien. Het valt op dat deze informatie niet beschikbaar kwam. 'Oorzaak onbekend' is gemakkelijker, en minder problematisch voor de meesten van de betrokkenen.

H.G. Holtrop, 1944. His age is 33 only. We see a strong but considerate man, in fact a family man, and also the face of battle. Source: Paul Holtrop

3. Crash area data


Kaart van de lokatie van RAF Bradwell Bay in oorlogstijd, en de riviermonding van de Colne, waar de lichamen van Holtrop en Warming aanspoelden. Het lijkt erop dat Holtrop op weg was naar de basis, en tijdens de landingsfase verongelukte. Door slecht weer of door het luchtdoelgeschut bij Clacton-on-Sea? De luchtafweerbatterijen C1 t/m 4 zijn respektievelijk de East Mersea, St. Osyth, Jaywick en Little Holland batterijen.

Source WO2 kaart van RAF Bradwell Bay:. Wegenkaart Bartholomew, Edinburgh; East Anglia,1977. Posities van de AA-batterijen: Dr Colin Dobinson, 'AA Command – Britain’s Anti-Aircraft Defences of the Second World War', London, 2001, pag. 564


Brookwood 1961 Holtrop HG by Paul Holtrop

Holtrop en Warming werden begraven in Brookwood Military Cemetery, Surrey, Engeland, respektievelijk de graven 22/D/8 en 22/D/9. Source: CWGC

Zij worden herdacht op een gedenksteen van het Memorial in RAF Bradwell Bay. Samen met 119 anderen, die tijdens de oorlog van de basis opstegen, en niet levend terugkeerden.
List of Aviator Losses  •  
Table of Contents  •  
Database  •  
Next Chapter

  You can show you value this content by offering your dedicated research team a coffee!  
You can lay a wreath on this page to show your respect in an everlasting way.
Add us to your address book. Click here
(To translate into English, first select another language from the drop-down menu, THEN you can select English at the top of the drop-down menu.)

At the going down of the sun, and in the morning we will remember them. - Laurence Binyon

All site material (except as noted elsewhere) is owned or managed by Aircrew Remembered and should not be used without prior permission.
© 2012 - 2022 Aircrew Remembered
Last Modified: 12 April 2021, 12:39

If you would like to comment on this page, please do so via our Helpdesk. Use the Submit a Ticket option to send your comments. After review, our Editors will publish your comment below with your first name, but not your email address.

A word from the Editor: your contribution is important. We welcome your comments and information. Thanks in advance.